Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη με κριτικό υπόμνημα


Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη

Του Θανάση Γεωργιάδη

Φυσικά αγαπάμε τον Βασίλη Τσιτσάνη. Φυσικά μεγαλώσαμε με τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”, προσπαθώντας ως πιτσιρίκια να χορέψουμε στον ρυθμό της σχεδόν σπασμωδικά ή κάπως σαν νευρόσπαστα, με πόδια αβέβαια εννοώ.

Γι’ αυτό μια νέα και υπερβαλλόντως φροντισμένη έκδοση των τραγουδιών του αφορά όλους μας. Περί τα 190 τραγούδια του ανθολογεί ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, δεδηλωμένος οπαδός του Τσιτσάνη, σ’ αυτό τον τόμο, που εκδόθηκε από τον Ιανό τον Μελωδό, καλαίσθητος και πλήρης (θα έλεγα μάλλον ότι αποτελεί βιβλίο-υπόδειγμα για το είδος η συγκεκριμένη έκδοση), γιατί δεν πρόκειται για μια εική και ως έτυχε συγκέντρωση τραγουδιών του Τσιτσάνη, αλλά για δουλειά φιλολογική πρώτου είδους, η οποία λύνει και δε θέτει προβλήματα. Το βιβλίο αρχίζει με ένα σύντομο πρόλογο του ανθολόγου, τον οποίο διαδέχεται εκτεταμένο βιογραφικό του συνθέτη, που ιχνηλατεί τις ρίζες του ως το 1886, τον ελληνοτουρκικό πόλεμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Σ’ αυτό ο Ντ. Χριστιανόπουλος υπογραμμίζει τα ακόλουθα: “Η μεταθανάτια ανέλιξη του Τσιτσάνη υπήρξε κάτι το εκπληκτικό. Τα τραγούδια του ζητούνται όλο και περισσότερο. Οι δίσκοι του κυκλοφορούν ο ένας μετά τον άλλον, οι ραδιοσταθμοί μεταδίδουν καθημερινά τα τραγούδια του, τυπώνονται πολλά βιβλία για τη ζωή του και το έργο του και γίνονται συνέδρια γι’ αυτόν. Η μεταθανάτια άνοδος του Τσιτσάνη μόνο με τη μεταθανάτια άνοδο του Καβάφη μπορεί να συγκριθεί”.

Η επιλογή του ανθολόγου, πρέπει να ειπωθεί, έγινε με κριτήρια ποιοτικά: διαλέχτηκαν εκατόν ενενήντα τραγούδια περίπου από εφτακόσια. Τους στίχους των τραγουδιών επιστέφει στο τέλος ένα φιλολογικό υπόμνημα που ανιχνεύει και ξεκαθαρίζει πολλά για τη γέννηση και την ολοκλήρωση κάθε τραγουδιού, ενώ ο ανθολόγος και ικανότατος φιλόλογος παραθέτει και τις πηγές του, όπως τα ποικίλα βοηθήματα που χρησιμοποίησε ή τα βιβλία για τον Τσιτσάνη και τα τραγούδια του.

Θα επανέλθουμε όμως με ένα εκτενέστερο κείμενο για το όλως ειδικό αυτό βιβλίο.

Στήλη Επικαιρικά, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (28 Ιουνίου 2009)

Μια ματιά στο βιβλίο μπορείτε να ρίξετε εδώ.
Δημοσίευση σχολίου