Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Σεντόνια τής αγρύπνιας

Μπαίνουμε σήμερα στην τελική ευθεία όσον αφορά την παρουσίαση του έργου τής Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου. Περνάμε στην πιο πρόσφατη συλλογή της ποιήτριας που κυκλοφόρησε το 2006, είχε τον τίτλο Σεντόνια τής αγρύπνιας και ήταν από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βιβλία εκείνης της χρονιάς.

Μου αρέσει πολύ αυτή η συλλογή τής Μαρίας. Και λατρεύω το ομότιτλο της συλλογής ποίημα. Το αναδημοσιεύω, λοιπόν, σήμερα (δύο χρόνια μετά την επιλογή του και την πρώτη δημοσίευσή του στην ανθολογία των ποιητών της Θεσσαλονίκης στο Translatum και ένα χρόνο μετά τη δημοσίευσή του σε τούτο εδώ το ιστολόγιο) για πολλούς λόγους: εμφανίζεται πρώτο στη συλλογή και της έδωσε το όνομά της και το στίγμα της από κάθε άποψη (επομένως βοηθά να κατανοήσουμε το σκεπτικό τής ποιήτριας στα υπόλοιπα γραπτά τής συγκεκριμένης συλλογής) και, κυρίως, είναι εξαιρετικό ποίημα και αξίζει τον κόπο να το διαβάζουμε ξανά και ξανά.

Για μένα έχει ξεχωριστή σημασία όχι μόνο ως γραπτό αλλά και γιατί όταν πρωτογνώρισα από κοντά τη Μαρία Αγαθοπούλου την άκουσα να το διαβάζει με συγκλονιστικό τρόπο.


Βασίλης Δημητρίου, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (με τον Γιώργο Νταλάρα)
(Δίσκος: Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (1993) από τη μουσική επένδυση της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς τού Κώστα Κουτσομύτη που βασίστηκε στο βιβλίο Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (Κέδρος, 1991) τού Κώστα Μουρσελά)


Σεντόνια τής αγρύπνιας

Μ' αρέσει ν' απλώνω τα ρούχα στο σκοινί
Εδώ τα μικρά εκεί τα μεγάλα σώματα
Ασήκωτα ανομήματα ζωής χαρισάμενης
Λευκά συντρίμια στη στρόφιγγα στο ατσάλι
Στο γίγνεσθαι του αίματος σαν ψέμα πορφυρό
Εσώρουχα μεταξωτά σεντόνια τής αγρύπνιας
Νερά φανταστικής βροχής τόξα ουράνιας μνήμης

Ας έρθει ένας ήλιος να τα λάμψει μυστικά
Ας έρθει ένα φεγγάρι να τα φέξει ολόγυμνα
Γένοιτο το θέλημα του καιρού κι ας χειμωνιάζει
Κι ένα αεράκι καλός οιωνός να στεγνώσει
Τα δάκρυα της νύχτας τ' αλμυρά φιλιά

Από τη συλλογή Σεντόνια της αγρύπνιας (2006)

Translatum: Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα και ως σήμερα
- Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου
Δημοσίευση σχολίου