Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2009

Matvei Blanter & Mikhail Isakovsky, Катюша (Katyusha, λαϊκό ρώσικο τραγούδι)

20 χρόνια μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στη χαραυγή τού δεύτερου, το 1938, ο πασίγνωστος τότε ρωσοεβραίος συνθέτης Ματβέι Μπλάντερ (Matvei Isaakovich Blanter) και ο γνωστός μαρξιστής ρώσος ποιητής και στιχουργός Μιχαήλ Ισακόφσκι (Mikhail Vasil'evich Isakovsky) γράφουν ένα τραγούδι για τον έρωτα και τον πόλεμο. Το τραγουδάει η πασίγνωστη συντοπίτισσά τους Λίντια Ρουσλάνοβα (Lidia Andreyevna Ruslanova), ερμηνεύτρια πολλών λαϊκών ρώσικων τραγουδιών, και το τραγούδι γίνεται διάσημο.

Είναι το τραγούδι της νεαρής Κάτιας (Κατιούσα: υποκοριστικό τού Εκατερίνα) που περπατάει κάτω απ' τις μηλιές και τις αχλαδιές δίπλα στο ποτάμι τού χωριού της και τραγουδάει. Θυμάται τον γκριζαετό τής στέπας, τον καλό της, που πήγε να πολεμήσει. Έχει καιρό να τον δει και της λείπει. Το μόνο που έχει για να τον θυμάται είναι τα γράμματα που της στέλνει απ' το μακρινό μέτωπο, απ' τα σύνορα. Ζητάει να φτάσει το τραγούδι της ως τ' αγόρι της που έτσι θα λάβει τα χαιρετίσματά της. Του ζητάει να μην ξεχνάει το απλό κορίτσι που έμεινε πίσω να τον περιμένει. Του λέει να φυλάγει την πατρίδα τους έτσι όπως κι η ίδια κρατάει καλά φυλαγμένη στην καρδιά της την αγάπη τους. [Πηγές πληροφοριών: wikipedia, marxists.org]

Το γλυκύτατο τραγούδι έχουν ερμηνεύσει όλοι οι γνωστοί κλασικοί και λαϊκοί ερμηνευτές των ρώσικων λαϊκών τραγουδιών στην υφήλιο. Μια από τις ερμηνείες αυτές (αρκετά σύγχρονη, με τη Varvara) επέλεξε πριν από ένα περίπου χρόνο η Μαριάννα.

Τίνος την ερμηνεία επιλέγω σήμερα; Μα, ένας είναι ο συνήθης ύποπτος και τείνει να γίνει από τους πιο αγαπημένους μας στο ιστολόγιό μου. Είναι νέος, είναι πανέμορφος, είναι καταπληκτικός τραγουδιστής - είναι, φυσικά, ο σπουδαίος βαρύτονος Ντμίτρι Χβοροστόφσκι από τη Σιβηρία. Δείτε πόση γλύκα έχει η έκφρασή του την ώρα που τραγουδάει το «Κατιούσα» και πώς τη μεταβιβάζει μαζί με το χαμόγελό του στο ακροατήριό του που τον κοιτάζει μαγεμένο.

«Κατιούσα», λοιπόν, για τη Μαριάννα και για όλους μας - και καλό μας μήνα! Εύχομαι αυτός ο Σεπτέμβρης να 'ναι ο καλύτερος της ζωής μας!

Δημοσίευση σχολίου