Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας 2009

Αντιγράφω από τη σελίδα Translatum: Conferences & Events - Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009:

Ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του, απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από την επιτροπή κρατικών βραβείων λογοτεχνίας.

Τα υπόλοιπα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009, που αφορούσαν εκδόσεις του προγηούμενου έτους, απονεμήθηκαν ως εξής:

Βραβείο Ποίησης: κατά πλειοψηφία στον Λευτέρη Πούλιο (Η Κρυφή Συλλογή) [Άρθρο στην Ελευθεροτυπία]
Βραβείο Μυθιστορήματος: ομόφωνα στον Γιάννη Ατζακά (Θολός Βυθός)
Βραβείο Περιοδικού: εξ ημισείας στα περιοδικά Πόρφυρας και Εντευκτήριο
Βραβείο Διηγήματος: ομόφωνα στον Τόλη Νικηφόρου (Ο δρόμος για την Ουρανούπολη) και στον Αργύρη Χιόνη (Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες)
Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: κατά πλειοψηφία στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη (Ασκήσεις Αυτογνωσίας)
Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας: ομόφωνα στην Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - Η δίκη της «Επιθεώρησης της Τέχνης»)

Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας είναι ο Π. Μαστροδημήτρης και αντιπρόεδρος ο Ευ. Αθανασόπουλος, ενώ μέλη της οι Γ. Ανδρειωμένος, Β. Πάτσιου, Χ. Δημακοπούλου, Αικ. Σχινά, Γ. Λεονάρδος, Αθ. Νιάρχος και Κ. Χατζηαντωνίου.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια, λοιπόν, στον θεσσαλονικιό ποιητή και πεζογράφο Τόλη Νικηφόρου, στον θεσσαλονικιό μυθιστοριογράφο Γιάννη Ατζακά αι στον θεσσαλονικιό εκδότη Γιώργο Κορδομενίδη (Εντευκτήριο) για τη φετινή τους βράβευση ή, καλύτερα, την επιβράβευση του πολυετούς μόχθου και της προσφοράς τους στη λογοτεχνία της χώρας μας. Συγχαρητήρια και σε όλους τους άλλους βραβευμένους συγγραφείς μας.

Όπως είπα νωρίτερα και στις σελίδες του Translatum, εύχομαι τη νέα χρονιά και σε πείσμα των δύσκολων καιρών να δούμε ακόμα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία να κυκλοφορούν στην αγορά και, πρωτίστως, ακόμα περισσότερους αναγνώστες ν' αγκαλιάζουν τη λογοτεχνία, αυτή την τόσο αναγκαία πολυτέλεια στη ζωή μας.

Δημοσίευση σχολίου